onsdag 10 oktober 2007

Finns det någon ledare ombord på planet?

Jag upplevde ett fantastisk kaos på Arlanda igår. Ett fel i bagagesystemet orsakade större skada än vad någon tänkte sig.

Effekten blev att det rådde total anarki i de fyra, mycket otydliga köer som folk stod i. Flera personer bytte kö i tro om att de nu stod i rätt kö. Deras besvikelse var enorm då någon som såg ut att jobba på Arlanda sa att just denna kö var bara till security check, inte till incheckning.

Längst fram vid security check trängde sig flera. Detta ledde till högljudda argumentationer och att folk slet i varandra. Säkerhetsvakterna lyckades inte reda ut situationen.

Här saknades en ledare. Någon som hade mod nog att ta på sig ledartröjan och styra upp situationen genom att ge enkla direktiv och styra de interna resurserna. Men ingen vågade.

För att driva ett framgångsrikt företag krävs det att alla anställda är beredda och har förmågan att ta ledarrollen. Det förväntas av samtliga, inte bara de som titulerar sig chef. Alla anställda måste jobba på ett flexibelt sätt, ofta genom att ta flera roller, så att företaget kan utveckla sin kapacitet och nå framgång.

AchieveGlobal har i en av sina studier tagit reda på vilka fem ledarskapsstrategier varje medarbetare bör ta för att kunna agera som en ledare. De bygger på 17 specifika kompetenser och är:
  • Skapa en lockande framtid.
  • Låt kunden driva organisationen.
  • Involvera allas tankar.
  • Personlig trovärdighet.
  • Arbetet leds horisontellt.

Mer info på http://www.achieveglobal.se/

På grund av kaoset vid incheckningen kom jag och flera andra för sent till planet. Vi missade vår starttid vilket kostade flybolaget stora pengar. Tänk vad mycket pengar man kunnat spara om någon vågat vara ledare. Tänk vad mycket kundnöjdhet man nått om någon vågat vara ledare.

Finns det någon ledare ombord...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.